Recepti
Jedan od mojih “tajnih” sastojaka … A priča kaže: Da li ste znali da slavna Ali Babina uzrečica ”Sezame otvori se” iz priče Ali Baba i 40 razbojnika (1001 noć) ima veze sa susamovim (sezamovim) plodom? – potiče upravo od biljke susama koja se rasprsne kada su semenke sasvim zrele. Tahini- susamova pasta predstavlja 100% hladno mleveni susam , dok “BIOLAND TAHINI” (http://www.biolandbg.rs/) – pasta od 100% hladno mlevenog celog zrna susama sadrži : 62% susamovog ulja, 26% proteina, 10% ugljenih hidrata ( koristi se samo najkvalitetniji susam na svetu koji stiže direktno iz živopisne provincije Gujarat u Indiji, poznate po ovoj magičnoj biljci) .
TAHINI, pasta od celog zrna, sadrži sve ono što je potrebno da iz semena nastane život : Minerale i vitamine : magnezijum, gvožđe, selen, mangan, bakar, kalcijum, vitamini B grupe, visok sadržaj vitamina E. Proteine i esencijalne aminokiseline metionina i fenilalanina.
Susamovo ulje : prirodni kocentrat nezasićenih masnih kiselina, (NMK), lecitina i fitosterola. Sesamin i sesamolin – ligninska biljna vlakna koja učestvuju u dodatnom snižavanju holesterola i detoksikaciji jetre i ubrzavaju rad “lenjih” creva. “BioLand Tahini” –priprema se za svakodnevnu upotrebu, na način kako bi ljudski organizam iskoristio sadržaj semena u celosti .
Dobrobiti: izvrsna nadoknada kod neuravnotežene ishrane, u kompleksu sa prirodnim vitaminom E, za borbu protiv slobodnih radikala i pada imuniteta, protiv starenja ćelije, očuvanja kože i kose; odličan dodatak ishrani u “borbi” protiv povišenog holesterola, masne jetre i jetre opterećene lekovima i toksinima; Reguliše rad creva – ozbiljnog problema današnjice; Čisti krvne sudove i utiče na oslobađanje toksina iz čitavog organizma; Smanjuje rizik od maligniteta.
Seme susama na “srednjem i dalekom istoku”, vekovima je tradicionalni lek za upalna stanja zglobova, obolelu jetru, pad energije i imuniteta, zatvor, probleme sa kosom, uznemirenost, krvnu sliku, održavanje vitalnosti u dubokoj starosti. Za svakodnevnu upotrebu, jedna do dve kašičice tahinija pomešanog sa medom nadoknađuje snagu koju crpi savremeni tempo života. Blagodeti za zdravlje naročito su prisutne kod poremećaja sa varenjem, prisustvo holesterola, pada imuniteta, drugih tegoba i bolesti. Visok sadržaj NMK, lecitina , vlakana i aminokiselina koje sadrži tahini pasta čine je jedinstvenom i zdravom namirnicom. Neki od recepata gde se tahini može koristiti :
- 50 grama “BioLand” tahinija
- 50 grama domaćeg soka od paradajza
- Pola manje glavice crnog luka
- Peršun + mirođija po želji uz dodatak malo “himalajske” soli
- 300 grama sirovih leblebija (leblebije ostaviti preko noći u posudi sa vodom da odstoje i nabubre, a ujutru prosuti vodu u kojoj su stajale leblebije i dodati novu. Kuvati ih u puno vode, sve dok potpuno ne omekšaju)
- 3 kašike tahinija
- 1 limun
- 3 čena belog luka
- Prstohvat “himalajske” soli
- 3 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
- jedna kašika lanenog ulja
- Malo kumina, peršuna, mirođije i domaće mlevene ljute paprike
Priprema : – Vodu u kojoj su se kuvale leblebije prosuti, a leblebije dobro ispasirati, dodati sok od jednog limuna, “himalajsku” so, tahini, maslinovo ulje, laneno ulje i malo kumina i staviti sve u blender. Dobro izmešati i preručiti u zatvorene posudice. Pre zaklapanja posude, staviti na humus malo domaće mlevene ljute paprike, peršun i mirođiju.
Često se tahini koristi kao dodatak u “smutijima” sa voćem i zelenim lisnatim povrćem, a idealan je u kombinaciji sa bananom , medom, cimetom, kakaom i kokosovim uljem.